Ztracen 45


Čt 25.9.2014, 19:00
Přidat do kalendáře
kino
Cena: 100 Kč


Zvuk: česky
Žánr: drama
Omezení: přístupný
Země: Česko, 2014
Stopáž: 67 minut

Režie: Josef Císařovský
Hrají: Taťjana Medvecká, Saša Rašilov nejml., Anna Císařovská
Česko, 2014, premiéra 11. 9. 2014

Film Ztracen 45 je nevšední příběh jedné z nejvýznamnějších českých uměleckých rodin 20. století, do něhož nám dávají nahlédnout osobní a cestovní deníky ženy Josefa Čapka. Deníky Jarmily Čapkové z let 1932 – 38 a 1945 – 47 svědčí o její pozoruhodné niterné proměně. Začínají obyčejným zklamáním z vychladlého manželství a končí zoufalým hledáním ztraceného muže v troskách nacistického Německa. Film rekonstruuje příběh vzkříšené lásky na pozadí válkou zničené Evropy i tíhu nenaplněné šance. Podle obecně uznávaného mínění zahynul Josef Čapek při epidemii tyfu v půlce dubna 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Deník jeho ženy Jarmily Čapkové obsahuje jednu pozoruhodnou informací: český tlumočník britské armády v Bergen-Belsenu viděl Josefa Čapka tři dny po skončení války! Zpráva pocházela z důvěryhodného zdroje (od E. F. Buriana), je známo jméno tlumočníka (Stern) i jeho rodiště (Semily). Přesto tento zásadní fakt upadl ve víru poválečných událostí v zapomnění. Když selhalo veškeré úsilí získat oficiální potvrzení Čapkovy smrti, vydala se Jarmila do Německa hledat Josefa sama. V nemocnicích a ústavech našla množství stop, konkrétních i neurčitých, Josefa však nikdy už nenašla. Až do své smrti žila nadějí, že se jednoho dne vrátí. Vždyť si s sebou vzal klíče od domu, psacího stolu, ba i prádelníku. Dokument rekonstruuje Jarmilino pátrání: jsme svědky ponoru do lidské duše, plné trýzní a výčitek svědomí. Na pozadí válkou zničené Evropy rekapitulujeme příběh velkého milostného vzplanutí, trpkého rozčarování z manželství a znovu probuzené lásky. I když Jarmilino pátrání bylo nakonec neúspěšné, mělo pro ni samotnou velkou morální cenu. Její vnitřní lidský přerod by se bez této cesty neuskutečnil. Své naděje se nikdy nevzdala a žila s ní až do své smrti v roce 1962. Pozoruhodný příběh lásky Josefa a Jarmily ve filmu vyvrcholí mysteriózním finále. Kdo by dnes dokázal zničit tři stovky Čapkových obrazů tak jako Jarmila? Splnila tím Josefovo přání, aby se tato díla nikdy nedostala do jeho umělecké pozůstalosti. A spolu s nimi spálila i svůj román, své tajné celoživotní dílo, svou poslední jiskřičku naděje ve chvílích nejhlubšího zoufalství. Je to velký a silný příběh osobností, které spoluvytvářely moderní českou kulturu první poloviny XX. století.



Prodej vstupenek:

Prodej vstupenek na filmová promítání, divadla a další kulturní akce K3 Bohumín je také vždy 30 minut před začátkem akce.
Prodej vstuenek do letního kina probíhá vždy 30 minut před začátkem promítání přímo v letním kině.

O státních svátcích je pokladna kina otevřena pouze 30 minut před plánovaným promítáním filmů. Stejně tak v období Vánoc a Nového roku, resp. od 24. prosince do 1. ledna, je pokladna přístupná jen 30 minut před promítáním.

Vstupenky na výše uvedenou akci si můžete koupit pouze v pokladně kina nebo on-line, rezervace není možná. U míst pro vozíčkáře je možná rezervace a prodej vstupenek pouze v pokladně kina Další informace o prodeji vstupenek a pravidlech předprodeje ZDE.

Již zakoupené vstupenky NELZE vrátit.

Otevírací doba pokladny:

pondělí 12:00 - 15:30
úterý 12:00 - 17:00
středa 08:00 - 13:00
čtvrtek 12:00 - 15:30 16:00 -18:30
pátek 12:00 - 15:30

Informace:

Všeobecné obchodní podmínky [pdf]






Zpět


Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín