Políbení u kašny (Kultura)


Pá 1.5.2015, 17:00 Přidat do kalendáře
Nám. T. G. M.
zdarma


Nezapomeňte na prvomájový polibek u kašny, letos v irském stylu! Všude jinde se líbá pod rozkvetlou třešní, u nás v Bohumíně se líbá i u kašny! K tomu vám bude hrát irská hudba, můžete se podívat na irské tance, ochutnat irskou whiskey či kávu. Připraveny jsou i soutěže pro děti a výstava Irských vlkodavů.

Program:
17:00 Kelt Grass Band
18:00 Galtish – Irské tance
18:10 Dálach – Irská hudba

Soutěže pro děti:
Svatý Patrik a hadi – Jak praví legenda, Svatý Patrik, patron Irska, vyhnal ze země všechny hady a dodnes tam žádní nežijí.
Hurling – Vyzkoušej si Irský národní sport
Najdi poklad – Vypráví se, že irský skřítek Leprikón zakopal poklad na konci duhy, najdeš jej?
Keltský horoskop – Poznej svůj strom a jaký jsi dle keltského horoskopu.
Puzzle – Poskládej puzzle s irským motivem.

Kelt Grass Band
Od počátku se zaměřujeme na lidovou hudbu s akcentem na stopy dávné keltské kultury – ať už se jedná o melodie skotské, irské, nebo později americké, kde pracujeme s nápěvy, které přivezli do Ameriky první osadníci, ale i s melodiemi z regionu, ze kterého kapela pochází. A tak se na jevišti setkávají vlivy tradiční country a bluegrassu s moravskou zpěvností nebo nápěvy ze Smaragdového ostrova či Skotské vysočiny.

Galtish
Soubor Galtish začal samostatně fungovat od září roku 2003, kdy se skupina rozrostla o několik dalších tanečnic a „zakotvila“ v Domě dětí a mládeže Čtyřlístek v Ostravě – Porubě. Od roku 2010 taneční sdružení rozšiřuje svůj poměrně široký záběr i na pódia soutěžní. Poté, co naše dvorní lektorka Tereza Bachová získala titul TCRG, mohli někteří naši tanečníci letos poprvé změřit své síly v sólovém irském tanci na soutěžích zvaných „feis“, a to pod záštitou nově vzniklé taneční školy Luas Dancing school. V poslední době se taneční repertoár skupiny rozšířil o tance skotské, bretaňské i staroanglické a v současné době pracujeme i na tancích se studenými světly či přímo s ohněm.

Dálach
Dálach je již od svého vzniku kapelou, která přináší tuzemským posluchačům svěží a neprovařenou irskou tradiční hudbu. V jejich repertoáru si každý přijde na své – zaposlouchat se do podmanivých melodií irských písní, nechat své nohy rozhýbat svižnými a energickými instrumentálními sety jigů či reelů, to vše je najednou snadnější než kdykoliv předtím… Dálach nekopíruje repertoár ani styl slavných irských kapel. Vytváří si vlastní instrumentální sety a především v písních nechává naplno projevit kreativitu jednotlivých členů kapely při tvorbě vlastních aranží. Inspiraci často hledá také v archivních nahrávkách. V jejím repertoáru se tak mohou nalézat i téměř neznámé klenoty tradiční irské hudby. Co vlastně znamená výraz „dálach“? Významů se najde mnoho. Od těch poetických – jméno významného bardského rodu, až po ty méně poetické, související s každodenností („všední den“ či „pořádání pravidelných setkání“).



Informace:

Všeobecné obchodní podmínky [pdf]





Zpět


Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín