CZ acoustic blues Bohumín 2016 (Kultura)


So 25.6.2016, 17:00 Přidat do kalendáře
Náměstí TGM
zdarma


Program:

 

17,00 Jiří Míža

18,00 Dobrozdání

19,00 Bužma

20,00 Petra Börnerová trio

 

Hlavní myšlenkou tohoto projektu je prezentovat rozmanitost přístupu k jedné z nejfundamentálnějších uměleckých hudebních forem, která se stala základem pro vývoj současné populární hudby, tedy blues, a to na koncertní ukázce českého tria, moravského tria a dvou bluesových písničkářů, moravského a slezského. Jde výhradně o blues hraný na tradiční akustické nástroje a zpívaný v češtině a původní americké black english. Různé krajové vlivy ve společně obdivovaném americkém tradičním stylu tak odhalují zajímavé rozdíly stejně tak jako to, co máme všichni společné.

 

Pro realizaci této myšlenky jsme zvolili formu čtyřkoncertu s účastí čtyř interpretů z Čech, Moravy a Slezska.

 

Nyní k jednotlivým interpretům:

 

JIŘÍ MÍŽA

ročník 1957, začínal ve svých sedmnácti letech v Ostravské bluegrassové kapele Bohemia, která díky nejlepším muzikantům tohoto žánru v Ostravě, patřila mezi zavedené pojmy i mimo region. Později vystupoval s kytarou ve folkovém duu, také jako hráč na kontrabas a baskytaru ve  folk-rockové formaci, doprovodný kytarista v rockové kapele i ve vlastní skupině, pro kterou skládal hudbu, texty a aranžmá. Jeho blues stylově vychází z bluesové hudby z oblasti východního pobřeží USA, tzv. piedmontského blues. Je však také ovlivněno i jinými styly i různými interprety blues. To vše  pak vytváří jeho vlastní pojetí tohoto žánru. Kromě kytary používá  rezofonickou kytaru, doprovází se na foukací harmoniku a ke zdůraznění rytmu využívá i stompbox - ozvučenou krabičku, na kterou se nohou do rytmu klepe. V repertoáru má několik skladeb převzatých a česky otextovaných, avšak převážná část repertoáru se skládá z písní vlastních, a to jak hudbou, tak i textem. Část textů je od jeho kamaráda Ondřeje Bláhy z Olomouce, básníka a bohemisty. "Věrohodnost a opravdovost projevu je autentická, neboť on své blues nejen hraje, ale i žije. Tím vším je Jiří Míža poměrně ojedinělý mezi hráči blues u nás." - Ondřej Bezr - dramaturg a hudební publicista. Jiří bydlí  ve Staré Vsi, kousek od Rýmařova v předhůří Jeseníků, je ženatý a má tři děti.

 

DOBROZDÁNÍ

Opavské blues-folkové duo Jury Bosáka (Sonyk Bel, Expedice Apalucha) a Kamila Quise - Dobrozdání vzniklo na podzim 2006. Autorskou, česky psanou tvorbu staví na tuzemských i zahraničních, především, písničkářských ikonách. Základem zvuku dua jsou akustické kytary, kombinované v některých skladbách rezofonickou kytarou - odtud název Dobro-zdání.

Duo má za sebou dvě dvojdesky - Dobrozdání (2008), Ježišmarja bluefolk! (2011) a společně s hudebníkem a básníkem Oldřichem Kutrou vytvořilo jedinečný regionální textařský projekt, opět dvojdesku - Běs v srdci mém (2013).

 

BUŽMA

Lubomír BUŽMA Khýr, hráč na akustickou kytaru, dobro kytaru, banjo a foukací harmoniku se věnuje akustické bluesové muzice s českými texty. Repertoár tvoří z velké části vlastní písničky a také tradicionály a gospely s originálními úpravami textů do češtiny. Své bohaté zkušenosti ze společného hraní s polským bluesmanem Markem Wojtowiczem a následného desetiletého působení v duetu Retro Blues, kde se autorsky i interpretačně podílel na polovině repertoáru souboru a v neposlední řadě také společného vystupování a hraní s Pepou Streichlem dnes bohatě využívá nejen ve studiu, ale zejména na živých vystoupeních. Tento bluesman s banjem na klíně, foukací harmonikou ve stojánku v ústech, s pravou nohou na ozvučené dřevěné krabici a s tamburínou na levé noze nejen vypadá, ale i skutečně zní originálně, zejména když při tom zpívá jednu ze svých písniček ve slezském nářečí.

 

PETRA BÖRNEROVÁ TRIO

Petra Börnerová trio je projekt české zpěvačky Petry Börnerové a jejího manžela slovenského hudebníka Tomáše Bobrovniczkého, které vzniklo  v roce 2010. Repertoár dua je postavený na převzatých i vlastních folk- bluesových písničkách. Duo je možné vidět v klubech, kavárnách ale i na festivalech. Tomáš Bobrovniczký získal ocenění Bluesman roku 2012, které udělila Slovenská bluesová společnost. Duo nahrálo dvě CD pod názvem Acoustic session 1. a 2..

Petra Börnerová (CZ) - zpěv, akordeon

Tomáš Bobrovniczký (CZ/SK) - zpěv, akustická a rezofonická kytara

Tomáš Bobrovniczký junior (CZ) - cajon / drums

 

 





Informace:

Všeobecné obchodní podmínky [pdf]






Zpět


Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín