Aktuality z knihovny

Neznámý text ovládla Beáta Gonsorčíková

V úterý 18. června 2019 proběhl v knihovně K3 Bohumín desátý ročník soutěže O nejlepšího čtenáře neznámého textu. Absolutní vítězkou se stala Beáta Gonsorčíková ze 7. ročníku Masarykovy základní školy v Bohumíně.

Soutěž je tradičně pořádána bohumínskou knihovnou pro žáky druhého stupně bohumínských škol. V letošním roce se ve "čtenářském souboji" utkalo 27 čtenářů, které do soutěže nominovali jejich pedagogové. K uvolnění atmosféry a překvapením na začátku soutěže byla prezentace prvňáčků Benešovy základní školy pod vedením paní učitelky Jany Sitkové. Děti se střídaly ve čtení s ukázkami pohádky a tím starším dodaly odvahu. Porota je symbolicky ohodnotila vysokými čísly, které si prvňáčci zasloužili.

V prvním kole soutěže si každý mohl z regálu vytáhnout jakoukoli knihu, přečetl z ní úryvek a poté se pokusil svými slovy o interpretaci toho, co četl. V druhém kole si soutěžící vylosovali neznámý text, který museli přednést před tříčlennou porotou.

Ta hodnotila nejen techniku řeči a výslovnost, ale i intonaci, originalitu četby či porozumění stylu autora. Při volbě vlastního textu soutěžící nejčastěji sahali do regálů tak jako v předešlých letech pro Harryho Pottera. Celou soutěž připravila a neznámý text pečlivě vybírala knihovnice dětského oddělení Jana Giecková podle oblíbenosti jednotlivých titulů.

Vítězové si odnesli moderní sluchátka a diplom. Mezi šestými třídami vybojovala první místo Eliška Ryšánková ze základní školy Skřečoň. V kategorii sedmých tříd uspěla Beáta Gonsorčíková z Masarykovy základní školy v Bohumíně, která zároveň získala cenu i absolutního vítěze. Kromě ceny a diplomů si domu odnesla také dort kavárny Bastien Café. Nejlepší mezi osmáky se stal Jaromír Zajíček ze ZŠ ČSA a mezi deváťáky excelovala Kristýna Maliňáková také ze ZŠ ČSA. Ocenění poroty si odnesl loňský vítěz Lukáš Faltýnek a Kryštof Basista z Masarykovy základní školy.

V porotě zasedla novinářka, editorka a redaktorka Českého rozhlasu Ostrava Andrea Čánová, která jako krásný bonus provede všechny vítěze exkurzí v Českém rozhlase, dále redaktor Zelené vlny Rädiožurnálu Michael Schoffer a moderátor a herec Těšínského divadla Jiří Krupica.

 

Autor: Magdaléna Fedorowiczová 20. 6. 2019

Zvětšit

Zpět


Ptejte se knihovny
Facebook
CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM
BIBLIOHELP
ČTESYRÁD
ČESKÁ BIBLIOGRAFICKÁ DATABÁZE
SAFER INTERNET
Databáze knih

Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín