Vinobraní (Kultura)


So 11.9.2021, 15:00 Přidat do kalendáře
Nám. T. G. Masaryka
zdarma


Sobota 11.9. od 15 hod., nám. T. G. Masaryka, vstup zdarma.

Vinobraní s jarmarkem: Kvalitní jihomoravská vína, několik druhů burčáku, sudová vína. K poslechu bude hrát cimbálová muzika Slavičan, vystoupí folklorní soubor Slezan.

Slavičan: Cimbálová muzika Slavičan zpracovává písňový materiál především jihovýchodního Valašska a luhačovického Zálesí. Soubor absolvoval desítky kvalitních vystoupení v ČR i v zahraničí. Odhalil tři pamětní desky význačným osobnostem regionu, protože si váží lidových muzikantů a sběratelů písní z oblasti, ze které muzika čerpá repertoár. Hlavní devizou Slavičanu je zejména vokální projev všech členů muziky Aneta Nováková, Zdeněk Polách, Marie Ludíková, Miroslav Hrňa, Jindřich Vaněk, Aleš Ptáček, Zuzana Hyblová.

SlezanFolklorní soubor SLEZAN z Českého Těšína, hraničního města na severovýchodě České Republiky, již od roku 1955 seznamuje veřejnost s lidovou kulturou jihovýchodní části Slezska, tj. historického Těšínska, kraje od Bohumína po hranice se Slovenskem a na západě od Frýdku po Bielsko na východě. Je to svérázný kraj se svérázným bohatým folklórem, plným vnitřního napětí a utajované krásy, který se značně liší od jiných regionů a to jak rozmanitostí lidových oděvů, písňového a tanečního repertoáru, tak charakteristickým nářečím oblasti, tzv. po našymu. které je zvláštním spojením jazyka českého, polského, slovenského a německého. Obsah lidové kultury této oblasti vyjadřuje nejen prezentováním lidových písní, tanců a tradic, ale také péčí, kterou věnoval rekonstrukci jednotlivých krojových typů charakteristických pro Těšínsko, které nadále využívá při svých vystoupeních. Nedílnou součástí souboru, která jej doprovází při všech vystoupeních, je i cimbálová a gajdošská muzika, která svým zpracováním napomáhá uchovat krásu a pestrost melodií této oblasti.
Členská základna se v dnešní době pohybuje okolo 20 členů taneční složky a 6 členů cimbálové muziky. Největší příliv mladých tanečníků je z dětského souboru Slezanek, který byl založen v roce 1979. Soubor se však neuzavírá před nikým, kdo má rád lidové umění, kdo je pohybově nadaný a má dobrý hlas.
Velké množství tuzemských i zahraničních vystoupení a zájezdů, účast na mnoha folklórních přehlídkách a různých společenských akcích, obliba slavnostních jubilejních koncertů souboru u občanů Českého Těšína a mnohá ocenění svědčí o kvalitním ztvárnění prvků folklóru těšínské oblasti. Svým tvůrčím přístupem ke zpracování hudebního, tanečního i písňového bohatství dokázal, že lidová kultura Těšínska má v rámci foklórních oblastí naší země nezanedbatelnou hodnotu a představuje pestrý zdroj pro scénickou úpravu lidových prvků.



Informace:

Všeobecné obchodní podmínky [pdf]


Zpět


Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín