Bára Basiková & Blue Cimbal (Kultura)


St 17.11.2021, 19:00 Přidat do kalendáře
Kinosál K3 Bohumín
Cena: 240 Kč


Středa 17.11. v 19 hod., kinosál K3 Bohumín, vstupné 240 Kč

Koncert: Bára Basiková a Blue Cimbal, v programu se spojuje šarmantní kouzlo Báry Basikové a živelný projev kapely Blue Cimbal, která v prosince 2021 vydává své první autorské album. Posluchači se mohou těšit jak na osvědčené hity Báry Basikové, tak na upravené lidové nebo rockové hity.

Bára Basiková česká zpěvačka Bára Basiková se narodila 17. února 1963 v Praze. V 80. letech začala zpívat se skupinou Martina Němce Precedens, se kterou vydala i svou první desku Doba ledová. V tomtéž roce vychází i dvojalbum skupiny Stromboli Michala Pavlíčka, na kterém se Basiková sešla ještě například s Vildou Čokem. Basiková se objevila i na dalším albu Shutdown z roku 1989, které byla natočeno v angličtině. Roku 1988 vychází druhé elpíčko Precedensu s názvem Věž z písku. To ale na rozdíl od debutu Doba ledová nebylo postaveno jen na Basikové, stejně jako i třetí deska Pompeje. V roce 1991 vyšlo první sólové album pod prostým názvem Bára Basiková, na kterém se sešlo mnoho muzikantů například David Koller, Lešek Semelka nebo Michal Pavlíček, kteří přispěli i autorsky. Deska přinesla hit Souměrná. V tomtéž roce se fanoušci Precedensu dočkali vydání archivních nahrávek této skupiny z 80. let. Na počátku 90. let byla založena skupina Basic Beat, kterou vedl Martin Němec z Precedensu. Z tohoto období pochází úspěšný singl Soumrak Bohů nebo předělávky typu Bossa Nova či Pane, vy jste vdova. V roce 1996 přichystala Basiková pro posluchače překvapení v podobě temného a syrově rockového alba Lhát se musí, k němuž si napsala i většinu textů. O dva roky později přišel na trh projekt Gregoriana s latinskými texty a v rádiích zabodovala především píseň Veni Domine. Od roku 1994 se Basiková počínaje Jesus Christ Superstar začala věnovat muzikálům a účinkovala mj. ještě v Rusalce, Kleopatře nebo Johance z Arku. K Precedensu a písničkám Martina Němce se znovu vrátila až po devíti letech. V září 2013 vydala po 12 letech nové sólové album nazvané Belleville.

Blue Cimbal je hudební projekt, kapela a zároveň i 1. elektrifikovaný cimbál samotný, se kterým zpěvák a cimbalista Roman Veverka představuje širokou plejádu písní: neklidného ducha vlastních pop-rockových počinů, kouzelnou atmosféru a mystiku lidových textů a písní sahající až k historickým tématům, to vše okořeněno světovými hity velkých jmen jako jsou U2, Sting, Pink Floyd, Peter Gabriel aj. v nových úpravách. Jako hudební nástroj je Modrý cimbál prvním speciálně snímaným cimbálem, jehož zvuk je mísen s elektronickými efekty, které přináší nové možnosti zvuku tak, jako např. u elektronického piana, či kytary. Blue Romantic Cimbal, tedy sólové vystoupení, dává vyniknout intimní poloze ve spojení hlasu a specifických alikvotů cimbálu, které nejlépe vyzní v baladických písních. Verze s kapelou Blue Cimbal přináší esenciální radost z písní, kdy energická pop-rock show propojuje ryzí melodiku mnoha druhů písní, vrcholící spojením zdánlivě jiných druhů písní, jako jsou novodobé hity a písně lidové. Spoluhráči jsou: Petr Šmíd (kytara, klávesy, baskytara), Ladislav ElShis Šiška (perkuse, bicí), Rudolf Greif (baskytara) a Jakub Patera (bicí).

Podle aktuálního nařízení musejí při příchodu všichni diváci prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu: odkaz zde.



Informace:

Všeobecné obchodní podmínky [pdf]


Zpět


Newsletter

Partneři



Kulturní měsíčník   Kudyznudy.cz - tipy na výlet   Město Bohumín   Bospor Bohumín